Novosti Objavljeno: 17.2.2017.

Potvrđen program 27. Marulićevih dana

Potvrđen program 27. Marulićevih dana

Na sastanku održanom 17. veljače u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske Festivalsko vijeće Marulićevih dana potvrdilo je program 27. izdanja festivala hrvatske drame koji će se održati u Splitu od 21 do 28. travnja. Tako će, po izboru izbornika Igora Ružića, u službenom festivalskom programu biti prikazano devet hrvatskih drama.

Izabrane su predstave: „Melodrama“, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, HNK Split;  Tena Štivičić: „Tri zime“, HNK Zagreb; Mate Matišić: „Ljudi od voska“, HNK Zagreb ; Ivan Vidić: „Noćni život“, ZKM Zagreb; „Pad“, autorski projekt Mirana Kurspahića, ZKM, Zagreb; „Eter iznad Berlina“, autorski projekt Pavlice Bajsić Brazzoduro, Multimedijalna koliba, Zagreb i kazališta Ballhaus Ost (Berlin); „Egzorcizam“, autorski projekt Dalibora Matanića, INK Pula; „Bitka na Neretvi“, autorski projekt Borisa Bakala, Bacači sjenki, Zagreb; „Naše nasilje i vaše nasilje“, autorski projekt Olivera Frljića, međunarodna koprodukcija HNK Ivana pl. Zajca (Rijeka), HAU Hebbel am Ufer (Njemačka), Wiener Festwochen (Austrija), Slovensko mladinsko gledališče (Slovenija), Kunstfest Weimar (Njemačka), Zürcher Theater Spektakel (Švicarska) i Internacionalni teatarski festival MESS (BiH), uz podršku German Federal Cultural Foundation (Njemačka).

U svojem je izvješću izbornik Igor Ružić naglasio: “Izabrane predstave čine efektan spoj kazališta koje se bavi temama koje nas se tiču, kazališta koje ne bježi od sadašnjosti dok gleda u prošlost i koje mikroplan lako pretvara u cjelovitu perspektivu, a globalnu sliku tumači lokalno. Čini to upravo svojom nezamjenjivošću, čak i u vrijeme tehnoloških čuda posredovanja zbilje ili stvaranja „zbilje“, bez obzira je li riječ o duodrami ili ansambl predstavi.

Govori li iz prošlog vremena s pogledom u današnje vrijeme, ili iz sada pokušava sagledati i objasniti prošlost, indukcijski ili dedukcijski, svaka od njih zasebno i sve zajedno slažu se s grčkim filozofom da je čovjek mjera svih stvari. Pod uvjetom da je taj čovjek, pored toga što je dramski pisac, autor, redatelj, glumac, izvođač ili tek jedna od gledateljskog mnoštva, zaista – čovjek. A to znači, između ostaloga, da je sam sebi autoritet, ukoliko je taj autoritet zaslužio. Odgovor na to pitanje svatko daje sam za sebe i već ga je, zapravo, dao.”

Predstavnica Grada Splita u Vijeću izrazila je snažnu volju gradske uprave da se financijska konstrukcija Festivala zaokruži u iznosu kakav je bio proteklih godina.