Novosti Objavljeno: 29.4.2019.

Dodjelom nagrada i izvedbom Pansiona Eden Árpáda Schillinga završavaju 29. Marulićevi dani

Dodjelom nagrada i izvedbom Pansiona Eden Árpáda Schillinga završavaju 29. Marulićevi dani

Festival hrvatske drame 29. Marulićevi dani svečano će biti zatvoren na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split u utorak 30. travnja, nakon čega će van konkurencije ansambl Zagrebačkog kazališta mladih izvesti predstavu Pansion Eden jednog od najzanimljivijih i najinovatvnijih europskih redatelja Árpáda Schillinga.

U sklopu svečanosti zatvaranja koja započinje u 20 sati bit će proglašene i dodijeljene festivalske nagrade, a 29. Marulićeve dane zatvorenim će proglasiti župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Nagrade Marul dodijeljuju se u šest kategorija, a o njima odlučuje peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Anja Šovagović Despot, Ivan Plazibat, Dinka Jeričević, Ana Prolić i Dubravka Crnojević Carić. Pored nagrada Marul bit će nagrađena i predstava s najvišom prosječnom ocjenom gledatelja, a žiri čitatelja lista Slobodna Dalmacija, generalnog medijskog pokrovitelja Festivala odlučit će o nagradi za najbolje glumačko ostvarenje.

Pansion Eden prva je režija Árpáda Schillinga, jednog od najzanimljivijih i najinovativnijih europskih redatelja u nekom hrvatskom teatru. Autorski je to projekt redatelja, koautorica Juli Jakab i Éva Zabezsinszkij te čitavog glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih. Po riječima kritike predstava „donosi vrlo upečatljivu i uvjerljivu nisku likova, koji svojim političkim stavovima, svjetonazorima i socijalnim statusima oslikavaju hrvatsko postratno i posttranzicijsko društvo“. Schilling u ovoj predstavi gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti. U središtu predstave je jedna obitelj i kad njihove tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja. Radni je naziv predstave isprva bio Furgon. U Zagreb je Schilling, zajedno s koautoricama Juli Jakab i Evom Zabezsinszkij došao s vrlo uznemirujućom pričom koja je u Mađarskoj upravo doživjela svoj sudski epilog. Krijumčari ljudima izbjeglice su prevozili u hladnjači znajući kako ista nije prikladna za prijevoz živih bića. Dogodila se tragedija. Spominjanje tog događaja u atmosferi jedne obične malograđanske večere otvara Pandorinu kutiju složenih odnosa naizgled uzorne dobrostojeće hrvatske obitelji. Izlaze na vidjelo njihovi mutni poslovi, kockarske strasti, preljub i moralno rasulo. U predstavi glume Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk i Tina Orlandini. Autorski tim, osim redatelja Schillinga, čine prevoditeljica Xenia Detoni, kostimografkinja Marta Žegura, autorica glazbe Nina Perović, tumačiteljica Kata Gyarmati, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek i oblikovatelj zvuka Miroslav Piškulić.