Novosti Objavljeno: 24.4.2019.

Nagrađivana drama Nine Mitrović i autorski projekt Bobe Jelčića na 29. Marulićevim danima

Nagrađivana drama Nine Mitrović i autorski projekt Bobe Jelčića na 29. Marulićevim danima

Treći dan festivala hrvatske drame 29. Marulićevi dani ljubiteljima kazališta nudi dvije predstave u konkurenciji za festivalske nagrade. Potresna drama o roditeljstvu Susret Nine Mitrović prikazat će zagrebački Teatar EXIT na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split s početkom u 18 sati, a Govori glasnije autorski projekt Bobe Ječića u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh bit će izveden na velikoj sceni HNK Split u 20 sati.

Prema riječima autorice i redateljice Nine Mitrović Susret je napeta psihološka drama o dva čovjeka suočena s prošlošću od koje više ne mogu pobjeći. Komad je to o ljubavi i mržnji, kajanju i žaljenju, iskren, jednostavan, lucidan i duhovit. Pitanje koje se krije u pozadini cijele priče je: što ako nam naši roditelji ne mogu ili ne znaju dati ljubav? Duboka je to i potresna studija o susretu oca i sina, o neuspjelom roditeljstvu, o tome kako nam vlastiti roditelji mogu uništiti živote u maestralnoj glumačkoj interpretaciji vrsnog glumačkog para Siniše Popovića i Filipa Križana. Dramski tekst Susret  nagrađen je 2009. nagradom za dramsko djelo Marin Držić. Izvođen je 2013. u sklopu festivala novog pisma LabFest u Londonu, a iste je godine imao premijeru u Slovenskom Narodnom Gledališču Nova Gorica u Sloveniji. Autorski tim predstave osim autorice i redateljice Nine Mitrović čine još scenograf i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić te Damir Šimunović koji potpisuje glazbu i oblikovanje tona. Izbor kostima izvršili su sami akteri Filip Križan i Siniša Popović.

Hvaljeni kazališni i filmski redatelj Bobo Jelčić premijerno je postavio svoj autorski projekt u Satiričkom kazalištu Kerempuh u ožujku prošle godine. Govori glasnije progovara o tome što se događa kada žena iz BiH dolazi u jednu zagrebačku obitelj tražeći pomoć i donoseći sa sobom miris rata. Njezin dolazak postaje katalizator za razvoj priče koja dodatno zakomplicira već komplicirane odnose, a priča je oživljena karakterističnom Jelčićevom poetikom, kao rezultat improvizacija i zajedničkog rada na razvoju postavljenih tema, kojima se ostvaruje posredna ili neposredna veza s izvođačima i publikom. Radi se o autorskom projektu koji  istražuje utjecaj atmosfere aktualnog postratnog-predratnog stanja na živote pojedinaca, ali i čitavoga društva u kojemu se nalazimo. Takav pristup dovodi do žestoke egzistencijalne krize, koja potom provocira niz iskonstruiranih problema i rasadnike mržnje, nacionalizma i ksenofobije. U predstavi igraju: Nikša Butijer, Jadranka Đokić, Vilim Matula, Nina Erak Svrtan, Petra Svrtan, Damir Poljičak, Marko Makovičić. Osim autora i redatelja Bobe Jelčića koji potpisuje i odabir glazbe autorski tim čine: kostimografkinja Ana Paulić, scenograf Miljenko Sekulić, te asistentica redatelja Nancy Abdel Sakhi.