Novosti Objavljeno: 23.4.2019.

Danas u Splitu započinju 29. Marulićevi dani

Danas u Splitu započinju 29. Marulićevi dani

Danas će u Splitu biti otvoren Festival hrvatske drame 29. Marulićevi dani. Prva festivalska izvedba na programu je već u 18 sati u Multimedijalnom kulturnom centru gdje će ansambli Istarskog narodnog kazališta i Gradskog kazališta iz Pule izvesti predstavu Furbaćona 2 Branka Lučića. Nakon toga na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split Festival će otvoriti ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen-Koržinek. Svečanost otvorenja započinje u 20 sati, a nakon toga ansambl HNK Split izvest će dramu Paralelni svijetovi Mire Gavrana.

U sklopu otvorenja bit će uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić Ministarstva kulture RH. Ove godine prvonagrađeni je Predrag Raos za dramu Raj pa kraj, drugu nagradu ravnopravno dijele Sanja Porobija za dramki tekst Bez traga (par riječi predgovora) i Dorotea Šušak za Kako smo preživjeli Dies irae, a treću Beatrica Kurbel za dramski tekst Park i Ivana Vuković za 55 kvadrata.

Samu svečanost otvaranja vodit će glumci HNK Split Petra Kovačić Pavlina i Nikša Arčanin a na samom početku hrvatsku će himnu otpjevati solistica Opere HNK Split sopranistica Antonija Teskera.

Prva predstava, komedija Furbaćona 2 Branka Lučića dolazi u produkciji INK i Gradskog kazališta Pula, a redatelj je Jasminko Balenović. Riječ  je o predstavi na lindarskoj čakavici, načinjenoj prema renesansnoj komediji Angela Beolca Ruzzantea La Moscheta (Mušica). Dualizam (ili vječni sukob) muškoga i ženskoga, urbanoga i ruralnoga, poštenoga i nepoštenoga (moralnoga i nemoralnoga), dobra i zla, ishodišta su dramskih situacija (sukoba). One nas vode vrtlozima (da ne kažemo bespućima) ljubavni(čki)h ne/ozbiljnosti u kojima glavne uloge imaju vječni muž mlakonja i pripadajuća mu pohotna žena koja sreću ili barem avanturu traži u velikom gradu, kao mjestu naoko velikih mogućnosti, ali i velikih i neočekivanih prevara i obrata. Pri tome, mjesto i aktere radnje možemo stalno mijenjati, ali pobjednik je uvijek onaj tko se brže snađe u novom okružju i bude bolji u erotskom oružju. U predstavi igraju: Luka Mihovilović, Lara Živolić, Rade Radolović i Valter Roša.

Paralelni svjetovi Mire Gavrana predstava je u produkciji domaćina Festivala HNK Split, a redatelj je Goran Golovko. Zarobljenost lošom svakodnevicom živimo svi, najčešće se na nju ni ne žaleći. Iznimke se broje u promilima, ili, kao u ovoj drami, jedinkom kojoj je dosadilo, koja je “pukla“ i koja traži izlaz(e). Sve dok za takve iskorake ne bude bližnjih ili srodnih duša, možda i glazba može pomoći, u ovom slučaju glazba kultne splitske rock grupe Metak skladatelja Mirka Krstičevića. Osobito ako nas tjera da iskočimo iz za nas unaprijed serviranog tetrapaka. Jer sve dok ne pokušamo iskočiti, možemo samo umnažati vlastitu Paniku: “Nesposobni za pitanja / Nenavikli na skitanja / Gledamo se i šutimo / Kamo da se uputimo...“ U predstavi igraju: Trpimir Jurkić, Nives Ivanković, Arijana Čulina, Elvis Bošnjak, Tajana Jovanović, Anastasija Jankovska, Zorana Kačić Čatipović, Snježana Sinovčić Šiškov, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Goran Marković, Pere Eranović, Andrijana Vicković, a glazbenici su: Joško Cikatić i Andrija Ječmenjak.